Två tips från den grekiska mytologin

Grekerna har inte mycket att glädjas över för ögonblicket, men de har en fantastiskt läsvärd mytologisk tradition. Som onsdagsläsning kommer här två tips från den grekiska mytologin.

Först ut är berättelserna om den grekiske hjälten Theseus, som är mest känd för att ha besegrat minoaturen. Theseus är en rolig hjälte att läsa om eftersom hans moral är så synnerligen tveksam. Han rövar bort den ena kvinnan efter den andra och i moderna sagor skulle någon med hans egenskaper definitivt räknas till skurkarnas skara, men i det gamla Grekland gick det bra.

Theseus ställs inför den ena mer bisarre motståndaren efter den andre. Vid sidan av halvtjuren Minotaurus besegrar han även Prokrustes, som lurade förbifarande att lägga sig ner på en till säng förklädd sträckbänk och antingen drar ut sitt offer eller hugger av en bit så att vederbörande passar sängens mått, och Siris, som slet människor i stycken genom att binda fast dem mellan två böjda träd. Han blir nästan fast för evigt i underjorden där han har lurats av dödsguden att slå sig ner på en förtrollad sten, men räddas loss av Herakles som passerar förbi.

Dagens andra mytologiska tips är Athena, en av mina favoritgudinnor. Hon var en gudinna med både vishetens och krigets attribut, men till skillnad från krigsguden Ares segrade hon genom list istället för besinningslöst våld. Däremot var Athena ingen genomgod gudinna som hon ibland framstår som i moderna versioner av de grekiska sagorna. Hon intrigerade i likhet med de andra gudarna och enligt en av sagorna var det hon som gjorde Medusa så anskrämlig att alla som såg henne förvandlades till sten.

Athena var staden Athens särskilda beskyddarinna och deras namn är sammankopplade. Lustigt nog var hon även en viktig gudinna i Sparta, Athens ärkerival. Enligt myterna var hon en viktig allierad till den grekiska mytologins listigaste karaktär, Odysseus, och andra hjältar som Jason, han med det gyllene skinnet, och portalhjälten Herakles.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>