Sagomiljöer i Sverige

Idag fyller Svenska Turistföreningen 125 år. Eftersom föreningens huvudsyfte är att få människor att upptäcka Sverige är jubileet ett bra tillfälle att påminna om alla sagomiljöer som finns att upptäcka och inspireras av i vårt land.

Fjällvärlden består av väldiga och nästan obebodda områden. Här och var drar några renar fram bland klippor, fjällsidor och forsar. Klimatet är kargt och här finns våra alldeles egna svenska glaciärer. En topptur kan börja i fjällbjörkskogen, fortsätta upp på kalfjällets hedmark, gå över blockteräng och snöfält och sluta med en härlig utsikt. Nog är det en plats för sagor?

Gammelskogarna är klassisk sagomark. Tjocka och lavklädda stammar skymmer sikten och mosstäcket dämpar fotstegen till mjuka dunsar. Kullar, klippor, små tjärnar och träskmarker bryter av landskapet. Här bor troll och oknytt, feer och älvor.

Längs kusten är landskapet bart och vindpinat. Havet sätter gränserna för livet. Vem vet vad som kan stiga upp ur vattnet eller komma seglande? Dessutom är landet fullt av slott, gruvor, järnbruk, slagfält och konstnärsbostäder.

Att ta en tur i Sverige är inte dumt för att hitta nya sagomiljöer.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>