Sagodjuren i den nordiska mytologin

Den nordiska mytologin är utmärkt som exempel på hur djur förhöjer berättelser.

Redan i asatrons skapelseberättelse dyker det första djuret upp, urkossan Audhumbla som slickar på salta stenar och som livnär urjätten Ymer med sin mjölk. När skapelsen var färdig och asarna tagit plats i Asgård sände Oden ut sina korpar Hugin och Munin för att se vad som händer i världen och rapportera tillbaka till honom. Oden hade även två vargar, Gere och Freke och man ska inte glömma hans åttafotade häst Sleipner.

När överguden sedan gick för att hålla gille med sina stupade krigsmän, enhärjarna, festar de på grisen Särimner som sedan blir levande igen och kan ätas upp igen vid nästa kvälls festligheter. Även fruktbarhetsguden Frej hade en gris, galten Gyllenborst vars skinn lyste upp vägen för Frej där han for fram.

Åskguden Tor färdas över himlavalvet i en vagn dragen av de två getabockarna Tanngnjost och Tanngrisner, som också hade den behändiga egenskapen att de kunde ätas upp och bli levande igen (men det gällde att inte knäcka något av benen under måltiden).

Fruktbarhetsgudinnan Freja verkar ha varit ständigt omgiven av djur. Liksom brodern Frej hade hon en gris, Hildisvin, ”stridsgrisen”. Hennes vagn drogs av katter och hon kunde anta falkhamn.

Solgudinnan Sol hade god nytta av sina hästar Arvaker och Allsvinn som drog hennes solvagn över himmelen, särskilt som hon jagades av den hemska ulven Skoll, liksom hennes bror Måne på hästen Rimfaxe jagades av ulven Hate.

Så håller det på. Gudarna lever i en värld lika befolkad av fantastiska djur som av människor och jättar. Och man får inte glömma att bestar blir mången guds bane på den yttersta dagen, Ragnarök. Oden dödas av Fenrisulven, Tor hinner bara ta tio steg efter att ha dräpt Midgårdsormen innan han själv faller död ner och Tyr dödas av den hemska besten Garm som ditintills vaktat ingången till dödsriket Hel. Stackars Sol och Måne blir till sist upphunna av sina respektive ulvnemesis och slukade.

Som sagt, djur har mycket att tillföra sagovärlden.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>