Rollspela din saga, den blir bättre då

Om du inte känner att du kommer igång med skrivandet av din saga eller berättelse kan rollspel vara ett kraftfullt knep att sätta kött på benen, både i berättarsituationen och att öppna dina ögon för karaktärernas handlingsvägar som du inte tänkt på.

Rollspelsknepet är enkelt, du tar själv rollen som spelledare eftersom du redan har tänkt en del om miljön där sagan ska utspelas. Sedan ber du ett par vänner som har barnasinnet kvar att anta rollen av varsin av berättelsens karaktärer. Tillsammans utför ni en slags improvisationsteater där du som spelledare berättar vad som händer och spelar alla andra roller som dina vänners karaktärer (rollpersoner) möter i rollspelet. Dessa rollpersoner får sedan ställas inför samma beslutssituationer som berättelsens karaktärer. Det kan nästan garanteras att du blir överraskad vad som kan komma fram när någon annan får tolka den berättarsituation som du så mödosamt mejslat fram.

Det första och mest nyttiga är att dina vänner som ska rollspela karaktärerna troligen ställer frågor till dig om vem personen egentligen är som den ska gestalta. Är det en lat eller energisk person? Lättsam eller melankolisk? Våldsam eller ömsint? Rentav både ock? Vad driver personen framåt? Vad blir den glad av? Vad tycker den är viktigt? Vad är den bra och dålig på? När du tvingas formulera svaren så att någon annan kn förstå det och sedan bemöter deras motfrågor och kanske ifrågasättande fördjupas din egen förståelse för karaktären som du har skapat.

Det som nästan är lika nyttigt är att rollpersonerna troligen gör andra val än vad du har förväntat dig, och kanske kommer på helt andra möjliga val än vad du har tänkt på. Oavsett om du efter en sådan rollspelsupplevelse ändrar i din berättelse eller behåller berättarflödet som du hade tänkt, kan du ompröva karaktärens motiv och drivkrafter. Du kanske måste ge karaktären andra personlighetsdrag än vad du först trodde för att vissa handlingar ska bli rimliga.

Med andra ord kan rollspel vara ett sätt att göra din berättelse mer trogen sin egen inre logik, att göra både karaktärer och händelseförlopp trovärdiga och levande. Dessutom är det roligt och många sådana rollspel slutar med att alla halvligger över bordet och skrattar. Att skriva sagor ska vara roligt, inte fyllt av ångest och skrivkramp. Lycka till!

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>