Repris för Robin Hood

Den nya Robin Hoodfilmen med Russell Crowe i huvudrollen är väl värd en stund i biofåtöljen. Besserwissereliten sågar den givetvis i sina recensioner, Andres Lokko är inte ensam som sagohatare. Men filmmakaren Ridley Scott leker med bikaraktärerna och skapar en lite annorlunda, skitigare och riktigt rolig berättarsituation som den klassiska legenden utvecklas ifrån.

Ett litet exempel, utan att säga för mycket , är kung Rickard Lejonhjärta. I många andra Robin Hoodtolkningar är han en messiasfigur som en dag ska återvända hem från sitt korståg och ställa allt till rätta. I “Prince of Thieves”-versionen kommer han till och med hem lagom för att välsigna Robin Hoods och Marions bröllop. Här är han istället en trött despot och det är inte hoppet om hans hemkomst, utan hans frånfälle i början av filmen, som blir en berättelsemotor.

Som alla berättelser har den sina svagheter, huvudrollsinnehavaren kunde gott ha låtit sin hjältes gloria fläckas av några mänskliga brister för att göra resten intressantare, men filmen är som sagt väl värd att se. Mycket nöje! Och för dig som vill följa Robin Hood i spåren tipsar E24 om platser med anknytning till legenden och till filmerna.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>