Nästa saga kanske finns bland stjärnorna på himlen?

Det blir mörkare igen och stjärnorna är tillbaka! Det är goda nyheter för alla sagoberättare. Allra roligast är det att leta sig fram mellan stjärnbilderna och både känna igen gamla kära sagor och hitta nya stjärnbilder som väcker nyfikenheten. Men bara att stå i mörkret och beundra himlens miljarder ljuspunkter är en härligt sagolik upplevelse.

Från ungefär klockan 23, beroende på var i landet du är, framträder stjärnorna om det är molnfritt. Bor du i en stad tar tyvärr de så kallade ljusföroreningarna bort det mesta av prakten men några ljusstarka stjärnor syns ändå. Ta dig gärna ett par mil ut på landsbygden och hitta en plats utan lampor i närheten, då ser du massor av nya stjärnor och himlen får en helt annan kraft. Det är inte konstigt att våra förfäder hittade på sagor som förklarade vad stjärnorna stod för.

Det finns många stjärnkartor ute på nätet, och med hjälp av en sådan kan du på ett par kvällar lära dig att hitta de flesta stjärnbilder som syns just nu. Stjärnhimlen på norra halvklotet vrider sig runt polstjärnan och därför syns olika stjärnbilder under olika tider på året. Några av de stjärnbilder som syns nu under sensommaren men som försvinner under hösten/vintern är till exempel Skölden, Ormbäraren, Stenbocken och Vattumannen. Andra som istället blir synliga framöver är Lejonet, Tvillingarna och Orion.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>