Myternas midsommar och sommarsolstånd

Den 21 juni inträffar sommarsolståndet, en av våra mest mytologiskt laddade dagar på året. Här kommer några exempel som hjälper dig att ladda upp för en riktig sagodag. Kanske kan det också förhöja nöjet av årets midsommarfirande?

Sommarsolståndet är den tidpunkt då solen står som allra högst på det norra halvklotet. År 2011 inträffar sommarsolståndet den 21 juni klockan 17.16. Därefter blir det tyvärr mörkare igen ända fram till den 22 december. Firandet av midsommar är direkt kopplat till sommarsolståndet men av olika skäl har det halkat några dagar iväg i kalendern.

I många länder tänder man stora midsommarbål. Bål är traditionellt ett sätt att fördriva oknytt och onda väsen. I Danmark har man tagit ett steg till och placerar häxor gjord av halm på bålen. Det ska påminna om 1600-talets häxbränningar och jaga bort eventuella återstående häxor.

Nyhedningar, däribland moderna häxor (så kallade wiccaner), har troligen ganska svårt för den danska seden att högtidlighålla häxbränningarna under midsommarfirandet. Nyhedningarna är en brokig skara som tillber guden och gudinnan representerade av gudar från exempelvis den fornnordiska eller den keltiska mytologin. Sommarsolståndet är emellertid en stor gemensam högtid och vid särskilda platser som Stonehenge samlas tusentals nyhedningar (och sensationslystna åskådare med ölburkar) för att genomföra sina fruktbarhetsritualer.

Fruktbarhetsmagi och midsommar är precis lika närvarande i vårt svenska midsommarfirande, även om de flesta kanske inte tänker på det. Vad sägs om seden att plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden för att få drömma om sin tilltänkta livskamrat? Eller att resa den lövklädda midsommarstången, som symboliserar en väldig fallos med ringar och allt, och sedan dansa runtomkring den? Allt för att befrukta jordmodern, förkristet så att det förslår!

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>