Lästips – Samuel Shellabarger

Historiska romaner är en litteraturgenre med många trivsamma kopplingar till sagans värld, och en författare det talas alldeles för lite om idag är Samuel Shellabarger.

Shellabarger var en amerikansk akademiker som i femtioårsåldern slog igenom som romanförfattare, men som dessförinnan även stridit under första världskriget och träffat sin fru under en semesterresa i Sverige. Fyra historiska romaner blev det innan Shallabarger dog av hjärtinfarkt. Böckerna finns översatta till svenska och är lätta att hitta på antikvariat.

Skälmarnas furste är den bok som får högst betyg av Sagornas beskyddare. Den utspelar sig under den italienska renässansen och läsaren får följa Andrea Orsinis öden. När Orsini först introduceras är han en falsk adelsman, målare och agent för erövraren Cesare Borgia. Med list och djärvhet driver han Borgias sak, ända tills han möter kärleken och berättelsen tar en annan vändning. Förutom Shellabargers förmåga att berätta en fängslande historia erbjuder Skälmarnas furste några synnerligen minnesvärda karaktärer.

Även Erövraren från Kastilien är läsvärd och handlar om en annan yngling, som deltar i Cortez erövring av Aztekernas imperium. Det blir snabba kast och stora äventyr. Boken skrevs före Skälmarnas furste och Shellabargers stil är inte lika välutvecklad här. Inte heller är miljön och temat riktigt lika tilltalande, men det är fortfarande en spännande och underhållande läsupplevelse.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>