Julrim med sagokänsla

Det kanske allra roligaste med julen och julklapparna är möjligheten att få rimma obegränsat, och dessutom få åtminstone en person som är villig att lyssna uppmärksamt till dina alster i förhoppning att lista ut vilka skatter som döljer sig bakom rimmen.

Men hur ska man utnyttja tillfället att fläta in sagor i julrimmen? Sagornas beskyddares tips är att göra på samma sätt som när du ska skriva en saga – måla upp en berättarsituation som innehåller fragment från sagans värld.

Att skapa en berättar situation betyder att man målar upp en instabil situation som måste förändras, och att det är situationens instabilitet som blir motor för berättelsen. På det sättet berättar sagan sig själv och berättaren måste inte hela tiden stanna upp och tänka efter vad som ska hända. Det räcker att ge berättelsen en knuff vid de punkter där det finns flera tänkbara fortsatta handlingar. Mer om sagoberättande utifrån en berättarsituation kan du läsa om i sagoskolan här på Sagornas beskyddare.

När du har bestämt dig för en berättarsituation som är spännande att skriva ett julrim om, exempelvis en redan befintlig sagomiljö, är det bara att stoppa in julklappen där och se vad som händer. Måla upp bilden eller sagans händelseförlopp framför dig och skriv bara ner vad du ser. Försök inte styra rimmet för mycket.

Särskilt väl passar sagorim förstås till presenter som kan ses som sagoanknutna i sig själva, men en sagovinkel kan ges åt helt vanliga presenter. Här kommer ett exempel som du gärna får låna eller spinna vidare på:

Rim till en platt-TV
(Som stoppas in i modifierad version av sagan om Snövit. TV:n får helt enkelt ta spegelns plats.)

”Spegel, spegel på väggen där,

säg vem som skönast i landet är,

Eller fetast uti världen

Eller vem som gick den långa färden

 

Allt kan du min spegel visa,

Tråk och ensamhet förvisa,

Men jag måste ändå akta mig väl

Så du inte lakar ur min själ”

(Kanske lyser ovilja mot överdrivet tv-tittande igenom alltför mycket här, men det är fritt fram att ändra slutrimmet.)

Har du egna julrim med sagokänsla får du gärna dela med dig av dem här på Sagornas beskyddare. Klistra in dem som en kommentar så kommer de i ett eget inlägg.

0 Comments

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>