Göm kniven i ett leende

Sagoskurkar porträtteras ofta som fula, hemska och skräckinjagande. Men den värsta sortens skurkar är ändå den oskyldiga, väna och intima sorten, som offret släpper in på livet utan att upptäcka huggtänderna. När offret frivilligt brutit ned sina skyddsbarriärer och är som mest sårbar slår skurken till.

Att klä sagoskurkar i oskyldiga förklädnader är vanligt inom skräckfilmgenren. Tänk bara på ”Den onda dockan”, där en leksaksdocka rymmer en massmördares själ, eller skräckkomedin ”Gremlins” där det söta kramdjuret Gizmo får ofrivillig avkomma som förvandlas till mordiska småmonster.

I den klassiska sagotraditionen är förtroendeväckande skurkar också ett vanligt och kraftfullt berättargrepp. Vad sägs om ”Hans och Greta”, där häxan i pepparkakshuset först låtsas vara barnens vän för att sedan göda dem inför en festmåltid med Hans som tilltänkt huvudrätt.

I den kinesiska samlingen av rackarknep som går under namnet 36 strategier finns en strategi som kallas ”Göm kniven i ett leende”. Dölj dina avsikter och bli förtrogen med den du vill förgöra.

På tal om Kina uppmärksammade Svenska Dagbladets kinakorrespondent Ola Wong hur myndigheterna sätter press på utländska journalister i samband med demokratiprotester. Givetvis bakom ett leende.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>