Fyra kinesiska klassiker

Den kinesiska litteraturen sträcker sig långt tillbaka, men det finns fyra böcker som är ännu lite mer klassiska än alla andra.

Den första är Berättelser från träskmarkerna, som handlar om hur sammanlagt 108 laglösa, äventyrare och upprorsmän sluter sig samman till ett gemensamt band under ledning av Song Jiang. Från sin tillflykt i Liangshanträsket rövar de och bekämpar sina fiender. De 108 laglösa är en präktig samling av karaktärer med lika många dåliga som goda sidor och deras äventyr är av de mest varierande slag. Boken kan möjligtvis betraktas som en kinesisk Robin Hoodberättelse.

Färden till västern är den sagofierade berättelsen om den historiska munken Xuanzangs pilgrimsfärd för att hämta buddistiska sutror. Med sig på färden har han några övernaturliga hjälpare, varav den halvt gudomliga apkungen är den mest älskade. Det är en våldsam tricksterfigur som smaskar i sig heliga persikor han är satt att vakta och gör sig omöjlig på hundra sätt. Ändå är han bokens klarast lysande stjärna, tillsammans med Grisen, en hjälte som gärna smiter från sina plikter om mat eller kärlek erbjuds.

Drömmen om röda paviljonger är ett grandiost familjeepos från det kinesiska 1700-talets adelsliv. Det är den berättelse med minst sagoinslag av de fyra, men även här finns det en nypa sagostoft, bland annat i form av en besjälad sten. Verket hyllas för sina kraftfulla personporträtt.

Romanser från de tre kungadömena är en historisk roman om åren 169-280 då den kinesiska handynastin fallit och imperiet splittrades upp i tre riken som bekrigade varandra. Det finns många spännande episoder och i boken som porträtterar några karaktärer som används ofta som exempel i vardagsspråket, däribland den lysande strategen Zhuge Liang, och hans huvudmotståndare, den sluge krigsherren Cao Cao.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>