En julsaga från Selma

Det lider mot jul, och vad sägs om en stunds högläsning för att komma i julstämning, lite som i gamla tider?

Här kommer därför ett tips på en fin julsaga från Selma Lagerlöfs bok Kristuslegender, som finns att läsa i fulltext på nätet – tack till Projekt Runeberg som gör en fantastisk ideell insats med att lägga upp äldre verk så att de finns tillgängliga för alla!

Som alltid är Selma en förebild i sitt sätt att fånga läsaren eller lyssnaren och få denne att sjunka in i berättelsen. Du kan börja läsa Selmas julsaga “Den heliga natten” här nedan, och fortsättningen hittar du här: http://runeberg.org/kristleg/0005.html

 

DEN HELIGA NATTEN.

När jag var fem år gammal, hade jag en så stor sorg. Jag vet knappast om jag har haft någon större alltsedan.

Det var då, som min farmor dog. Allt intill dess hade hon varje dag suttit i hörnsoffan i sitt rum och berättat sagor.

Jag kan inte minnas annat, än att farmor satt och berättade och berättade från morgon till kväll och att vi barn sutto stilla bredvid henne och hörde på. Det var ett härligt liv. Inga andra barn hade det som vi.

Det är inte mycket jag kommer ihåg om min farmor. Jag minns, att hon hade vackert, kritvitt hår och att hon gick mycket krokig och att hon alltid satt och stickade på en strumpa.

Så minns jag även, att när hon hade berättat en saga, brukade hon lägga sin hand på mitt huvud, och så sade hon: “Och allt det där är så sant, som att jag ser dig och du ser
mig.”

Jag kommer också ihåg, att hon kunde sjunga visor, men det gjorde hon inte alla dagar. En av de där visorna handlade om en riddare och ett sjörå, och den hade till omkväde: “Blåser kallt, kallt väder över sjö.”

Så kommer jag ihåg en liten bön, som hon lärde mig, och en psalmvers.

Av alla de sagor, som hon berättade mig, har jag blott ett svagt och oredigt minne. Det är endast en enda av dem, som jag minns så väl, att jag skulle kunna berätta den. Det är en liten berättelse om Jesu födelse…

Fortsätt att läsa här: http://runeberg.org/kristleg/0005.html

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>