Det mystiske strategiske geniet Tai Gong

Under 1000-talet f.kr. styrdes Kina fortfarande av Shangdynastin, och dynastins siste härskare har gått till historien som en riktig tyrann. Han störtades av det lilla riket Zhou i imperiets utkanter som gav namnet åt Kinas tredje dynasti: Zhoudynastin. Men Zhourikets segrande kung Wu hade inte kunnat segra utan en mystisk gammal man vid namn Jiang Ziya, som fick namnet Taigongwang (Storhertigens hopp), eller helt enkelt Tai Gong.

Enligt legenden satt mästerstrategen Jiang Ziya och fiskade i många år tills han vid hög ålder hittades av Wus far, kung Wen. Wen förstod att den gamle rymde mer än vad det anspråkslösa yttre antydde, och han drog sig till minne en profetisk dröm om att en vis man skulle hjälpa Zhouriket att störta den förtryckande Shangdynastin.

Jiang Ziya följde med till Zhouriket där han blev förste minister och påbörjade ett långsiktigt program för att förbereda Zhouriket för ett totalt krig som skulle kunna besegra det mycket mäktigare Shang. Efter några år avled kung Wen och Wu efterträdde honom på tronen men behöll faderns minister, och lydde hans råd att avstå från ett tillfälle att anfalla Shang tills tiden var den rätta.

När så tiden var kommen gick Zhouriket till attack mot Shang, segrade i ett stort slag och kunde erövra huvudstaden. Tai Gong blev hertig över nuvarande Shandonghalvön.

I Kinas klassiska samling av sju strategiska manualer, sammanställd under Tangdynastin, finns det en avhandling om strategi och krigskonst, Tai Gongs sex hemliga strategier, som tillskrivs den mystiske gamle ministern som låg bakom Shangdynastins fall.

Det är spännande och intressant läsning för den som vill forma en saga runt konflikter och ofred där list och förberedelser fäller avgörandet. Boken betraktades länge som mycket farlig eftersom den är en manual i konsten att göra uppror, något som fruktades i Kina som med jämna mellanrum slets sönder av blodiga uppror och inbördeskrig. Även Tai Gong själv är en användbar modell för en sagokaraktär.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>