Dags för bokrea

Bokrean har dragit igång. Jag har inte hunnit dit och titta ännu men bläddrade igenom Akademibokhandelns reakatalog. Som vanligt är det mycket som gränsar till skräp, men här är några titlar jag fastnade för:

  1. Richard Burton – Den grekiska mytologins värld: De grekiska sagorna är alltid lika aktuella. Just denna version har jag inte stött på tidigare, men den kan vara värd att titta närmare på.
  2. Historien om Tibet – Thomas Laird: Tibet har en intressant historia och vilken sagomiljö! Med lite tur lever bokens innehåll upp till det spännande temat.
  3. Qin – Cecilia Lindqvist: Cecilia Lindqvist är en oerhört kunnig författare och hennes berättarglädje är föredömlig. Här hittar du mängder av detaljer att krydda vilken berättelse som helst med.
  4. Nattens bibliotek – Alberto Manguel: Denna bok vet jag ingenting om men tilltalas av ansatsen att berätta om bibliotekens roll i historien.
  5. Samurai – Stephen Turnbull: De gamla samurajerna har inspirerat många berättare och det finns mycket att hämta från deras värld.
  6. Svensk retorik – Kurt Johannesson: Att kunna retorikens grunder är värdefullt för en berättare, oavsett om du vill använda den för att nå fram till din läsare eller för att låta dina sagokaraktärer hålla bättre tal.
  7. Astronomisk Uppslagsbok – Per Ahlin, med flera: Världsrymden spelar en märkvärdigt underordnad roll i de flesta berättelser. Ändra några smådetaljer från vår värld och du kan förklara helt andra naturlagar. Dessutom rymmer astronomin så mycket att inspireras av.
  8. Det blåser på månen – Eric Linklater: Det blåser på månen tyckte jag om som barn. Nu var det 20 år sedan jag läste den, och blev riktigt lockad av att läsa om den.
  9. Narniaböckerna – C S Lewis: Om du inte har läst Narniaböckerna tycker jag att du ska göra det. De tillhör de mest lästa moderna sagorna och även om böckerna är ojämna kan de alla bidra till nya uppslag.
  10. Världens mått – Daniel Kehlmann: Den här boken är ett lekfullt nedslag i naturvetenskapens historia och är berättelsen om matematikern Gauss och upptäcktsresanden von Humboldt. Läsvärd!

Uppdatering: Efter att ha besökt rean en stund i verkliga livet måste jag tyvärr skriva ner rekomendationen om Tibetboken. Den verkar vara en förvuxen intervju med Dalai Lama, full av floskler om hur intervjuobjektet tittar ut genom fönstret medan han berättar. Även boken om grekisk mytologi lämnade ett och annat övrigt att önska. De andra rekommendationerna håller fortfarande, och jag hittade dessutom ytterligare ett tips:

Signs and Symbols – Project Editor Kathryn Wilkinson: En bok sprängfylld av symboler och mytologi sorterad utifrån familjer och sammanhang. De förklarande kommentarerna är korta men ger mängder av spår som är lätta att följa upp på annat håll senare.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>