Alliansens saga vassare än de rödgrönas

Politik handlar till stor del om sagoberättande, eftersom vår värld är så komplex och det är svårt att veta vad man ska tro på och inte. De flesta politiska budskap som öser över oss förkastas, oftast är de ändå bara floskler som saknar innehåll.

Men ibland lyckas någon berätta om världen på ett sätt som människor känner igen sig i. Då, plötsligt, går det att vinna folks uppmärksamhet. På så vis kan den som berättar den bästa historien om hur världen fungerar även vinna trovärdighet för sina förslag på lösningar och ens egen samhällsanalys.

Lyckas man ta sig så långt i sitt politiska berättande har man tagit befälet över debatten och det är tufft för motståndarna att komma igen. Det är nästan som om ett fotbollslag lyckats få rätt att utforma fotbollsplanen där man sedan ska spela mot ett annat lag.

Just nu känns det som om människor känner sig tryggare med alliansens berättelse om Sverige än med de rödgrönas berättelse. En del av detta kan bero på att regeringen höll huvudet kallt under krisen och inte lät sig gripas av panik eller ta till populistiska knep som att slänga miljarder efter SAAB. Nu i efterskott när krisens värsta del ligger bakom oss minns man att regeringen behöll lugnet och att de rödgröna mest var högljudda och verkade sakna en plan.

En annan del kan bero på att allianspartierna förefaller samkörda och eniga om hur man ska arbeta tillsammans. Samtidigt verkar det råda ett ständigt inbördeskrig mellan de rödgröna partierna där man aldrig vet vem som gör nästa överraskningsanfall på någon som borde vara en kamrat. Även själva politiken har man inte pratat ihop sig om, ta bara Afghanistan som exempel, där det kanske fortfarande finns tre helt olika linjer om vad de rödgröna partierna vill göra med de svenska trupperna. Skickar sådan oenighet seriösa signaler till väljarna?

Om de rödgröna förlorar valet den 19 september har man till stora delar sig själva att skylla. Nu gick bara ett av blocken in i valrörelsen med en stark berättelse och att opinionen belönar det blå laget verkar ganska rimligt. Kanske hade det varit jämnare om de rödgröna mäktat samla sig till en egen stark berättelse? Eller saknar man det som krävs för att skapa en stark berättelse just nu?

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>