Om Sagornas beskyddare

Sagornas beskyddare finns till för dig som uppskattar riktigt bra berättelser och vill slippa ifrån dussindeckare, kvällspress och förnedringssåpor. Här hittar du tankar om och tips på allt från klassiska sagor till sådant som inspirerar till nya berättelser. För de allra bästa sagorna tvingar oss att drömma samtidigt som de säger något om vår egen värld.

Jag som har grundat Sagornas beskyddare heter Nils Hedberg Grimlund. Goda berättelser är bland det bästa jag vet, både att läsa dem och att försöka skriva dem. Den här platsen på nätet är mitt sätt att bidra till fler goda berättelser och fler goda läsare.

Sagornas beskyddare uppdateras för närvarande inte aktivt men sidan ligger kvar för dig som vill skumma igenom äldre inlägg på jakt efter berättarinspiration.

Besök gärna min personliga webbplats, www.nilshedberg.com.

5 Responses

 1. Jan Grimlund says:

  jag har hittat hit nu. funderar på sagorna som jag berättade för mina barn när de var små, såsom Rosamunda o vargen, Flickan på soptippen elller varför inte Skammens trädgård.
  hälsn, ha det, janne

 2. Sagornas beskyddare says:

  Ja, varför inte? De sagorna har jag hört talas om! Om du har dem nedskrivna skulle de kunna få en egen länk bland sagosamlingarna :=)

 3. Andrea says:

  Det är ju en smula passande att en sagoälskare har ordet Grim i efternamnet… :)

 4. Jan Grimlund says:

  den vidrigaste men samtidigt mest hållbara “sagan” är den om den grovhuggne och kraftfulle norrbottningen som ngn gång i bslutet av 1800 talet jagade per skidor en varg under flera dygn för att slutyligen döda den med sitt stavspjut. Det är svårt att föreställa sig såväl den oerhörda kraften hos människor på den tiden, som det hat som människor kände för gråben. jag själv fascineras av varg, såg i Sarek 1966 en av de få som då landet hyste, den löpte över deltalandet i Sarvesvagge, jag kunde mäta längden på språngsatserna där den tvingats öka språnglängden för att tvära torrskodd över en bäckfåra utan att stanna upp.
  7 m!!!!!!!!!!!!!
  Men jag tryckte ändå en girig hand in i den vackra vargpälsen som en kvinnlig speleman hade hängt på trappräcket vid en spelmansstämma i mars 2010 i Järvsö.

 5. Ida Grimlund says:

  Nej, den vidrigaste sagan är den om pappan som måste lämna barnet hemma i vaggan vaktad av familjens fina, stora och trofasta hund. När pappan kom tillbaka såg han blod överallt och möttes av sin blodiga hund. Han lade då geväret tillrätta och siktade på sin vän, i tron om att denne hade gett sig på barnet. Efter skottet hörde han ett barn skrika, sprang in till vaggan och där låg barnet oskatt. Bredvid vaggan låg en livlös och blodig varg.

  Saga eller tortyr?

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>