11 november 2011 – julafton för numerologerna

Numerologin är en klassisk disciplin för allsköns trollkarlar, ockultister, spåmän och kättare; en guldgruva för sagoberättare med andra ord. Den 11 november 2011 klockan 11.11.11 är det en lång rad ettor på rad och sannolikt går världens numerologer igång. Kanske även upphovsmännen bakom trollerisidor som numerologi.se

Detta tillfälle har roligt nog uppmärksammats av exempelvis Dagens Nyheter.

Det går att hitta många spår av numerologi, exempelvis i Asien där vidskepligheten går bortom vårt skämtsamma undflyende av talet 13. I Kina undviker man talet 4 på fullaste allvar, eftersom dess uttal liknar uttalet för ordet ”dö”. Vissa hus saknar helt våning 4. Istället försöker man få så många som möjligt av siffran 8 i telefonnummer och på bilar registreringsplåtar, eftersom uttalet av siffran 8 låter som ordet ”bli rik” – mycket trevligare. Det finns också populära sammansättningar, såsom 518 (wushiba) som nästan låter som ”jag är rik” (woshiba).

Det finns även starka spår av numerologi inom kristendomen och vår västeuropeiska kultur. Heligheten i talet 3 har knappast någon missat, men även ett tal som 100 kan betraktas som mycket heligt. 3×3 blir 9 (förstås ett mycket heligt tal också) och om man lägger till 1 som symbol för att treenigheten är en del av guds enhet får man 10. 10×10 är sedan 100. Det är följaktligen inte en slump att ett verk som Dantes gudomliga komedi som behandlar just helvetet, skärselden och paradiset, består av just 100 sånger.

Läs mer om numerologi på Wikipedia.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>